In de loop der eeuwen heeft de Indonesische keuken diverse invloeden van buitenaf ondergaan. Denk hierbij aan de Nederlandse, Portugese, Indiase, Chinese en Arabische invloeden. In een aantal gevallen, Nederland en Portugal, ging het, in de eerste plaats, om de handel in specerijen en het fortuin wat daarmee verdiend kon worden. In andere gevallen, de Indiase en Arabische invloed vond het vaak plaats door het overbrengen van een andere godsdienst, zoals het hindoeïsme en de islam. De Chinese invloed is ontstaan door het uitwaaieren van grote aantallen Chinezen van het Chinese vasteland naar, onder andere, de Indonesische archipel. De Chinezen zijn een opvallend element in de Indonesische bevolking. Zij maken reeds eeuwen hier deel van uit. Het is dan ook niet vreemd dat de Indonesische keuken beïnvloed is door de Chinese keuken. 

 

Een opvallend detail van de Nederlandse invloed is de rijsttafel. Dit was een Nederlandse uitvinding waarbij ook het bier rijkelijk vloeide. Wist u dat de naam rijsttafel is uitgevonden door een Nederlandse kok van Hotel Des Indes in Batavia?

 

Indonesië bestaat uit ongeveer 17000 eilanden, en veel eilanden kennen hun eigen recepten, die met specifieke kruiden worden bereid. Dit maakt het, dat de Indonesische keuken nooit verveelt. Het eten is overheerlijk en heeft een authentieke smaak. De eetcultuur van de Indonesische bevolking bestaat uit rijst en diverse gerechten.  

  

Indonesië heeft een van de grootste culinaire tradities van de wereld, ontleend aan invloeden uit de hele wereld. Buitenlandse kookkunst is subtiel herkenbaar in de Indonesische keuken, toch zijn alle vreemde ingrediënten creatief opgenomen in de eigen keukengeheim van de eilanden. Doordat het land op het kruispunt ligt van belangrijke handelsroute tussen het Midden Oosten en Azië, kwam Indonesië in aanraking met vele uitheemse eetwijzen en kruiden.

 

Indonesiërs identificiren zich nauw met hun regionale voedsel en vinden het erg prettig als u het probeert. Eten kan het ijs makkelijk breken en wordt vaak gebruikt als voorwendsel om u thuis uit te nodigen. De Padangkeuken treft u in heel Indonesië aan en het voedsel wordt behoorlijk pedis (heet) bereid en Javansekeuken is meer zoete bereid. Vegetariërs kunnen goed uit de voeten. Zo hebt u het populaire gerecht gado-gado, een groentesalade van aardapelen en groenten, overgoten een krachtige pindasaus. Ook tofu (tahoe) wordt overal bereid en op vele verschillende manieren.

 


Share it