(Klik op alle de fotos voor een vergroting)

 

roerbakpan /wok
roerbakpan /wok

 

De roerbakpan (wok)

 

De wadjan (wok) is natuurlijk de ideale roerbakpan, door zijn vorm is hij perfect voor het omscheppend bakken. Heeft u geen wok, gebruik dan een braad- of hapjes pan, wel een zo wijd mogelijke, dan kan het vrijkomende vocht van het braden snel verdampen en blijven de ingrediënten zodoende knapperig.

Omdat roerbakken een snelle kook techniek vereist, zorg dan vooral dat alle ingrediënten gewassen en gesneden klaarstaat in bakjes, zodat ze zo in de pan kunnen.

 

tjobek/vijzel
tjobek/vijzel

Tjobek (vijzel)

 

wat letterlijk wrijfsteen betekent. De stamper wordt 'oelek-oelek' genoemd, oftewel wrijfhout. 

Sinds de komst van de keukenmachine en de staafmixer is de tjobek (vijzel) nagenoeg uit het keukenbeeld verdwenen. Volkomen onterecht, want de lekkerste kruidenpasta's maak u nog steeds met de ouderwetse tjobek en stamper.

 

Als u kruiden in een tjobek stampt of wrijft, dan komen er sappen vrij. Deze kruidensappen vermengen zich in de tjobek met elkaar. Dit zorgt ervoor dat de heerlijkste smaken en geuren naar boven komen. Of zoals de Fransen zeggen: de kruiden moeten 'se marier' . Daar bedoelen ze mee dat de ingrediënten een huwelijk moeten sluiten en zich tot één verrukkelijke geur vermengen. Dit krijg u niet voor elkaar met een staafmixer. Het is een intensief klusje om ingrediënten zoals uien en knoflook helemaal fijn te malen met de tjobek. In dat geval is het wel handig de ui en knoflook even voor te malen met een staafmixer tot wat kleinere stukjes.

 

De vijzel is er in verschillende uitvoeringen. De vijzel van ruw graniet is vooral geschikt om de grovere of droge kruiden goed met elkaar te mengen. Dit type zie je ook wel bij de apotheek, waar ze er poedertjes mee maken. De vijzel kan ook van natuursteen zijn, gehouwen tot een brede platte schotel met een natuurstenen stamper. Of een aardewerken schotel en een stamper van hout. De granieten vijzel is duurder dan de andere twee, maar een stuk beter om mee te werken. Vijzels zijn te koop in toko's, maar ook bij De Bijenkorf (granieten vijzel en stamper: € 41,95)

 

koekoesan/stoomer
koekoesan/stoomer

Koekoesan (stomer)

 

Een koekoesan is een stoommandje dat voornamelijk gebruikt wordt in de Indonesische keuken. Het is ook zo'n onmisbaar attribuut in de Indonesische keuken. Voor echt lekkere rijst kunt u eigenlijk niet zonder. Nadat de rijst (half-)gaar is gekookt, wordt hij gestoomd, waardoor hij een rulle, niet-klonterende structuur verkrijgt. Doordat de koekoesan van gevlochten riet of bamboe is vervaardigd, wordt aan de rijst ook een licht en typerend smaakaccent gegeven.

Het woord koekoesan betekent letterlijk "[rijst]stomer" (van koekoes, "stomen"), maar het voorwerp ziet er heel anders uit dan moderne elektrische rijststomers, of de soort die op een fornuis wordt verhit (een soort vergiet in een pan water). Die laatste worden ook weleens kukusan genoemd, omdat ze eveneens van stoom gebruikmaken; voor het overige zijn ze nauwelijks met het traditionele product te vergelijken. De oorspronkelijke kukusan heeft ongeveer de vorm van een gevlochten puntzak; het vlechtwerk laat stoom door en het riet of de bamboe is geurig, waardoor de rijst een licht aroma krijgt.

 

Ook bij het bereiden van onder andere brood, cakes en verschillende toetjes van Indonesische origine wordt de koekoesan gebruikt.

bamboe stoomer
bamboe stoomer

Share it