(Klik op alle de fotos voor een vergroting) 

 

Kruiden en  specerijenzijn in de oosterse keuken belangrijke ingrediënten: de geur en de smaak ervan bepalen de verschillende gerechten. Verse kruiden en specerijen bepalen de smaak altijd sterker dan de gedroogde vorm. Ongemalen kruiden behouden hun smaak langer dan de gemalen producten. In de oosterse keuken worden kruiden gebruikt die onder verschillende namen worden aangetroffen.

 

                                               Kruiden en Specirijen

 

Kruiden

 

Een kruid of keukenkruid is een plant die gebruikt kan worden om de geur en smaak van gerechten te verbeteren. Sommige kruiden bestaan uit vermalen plantenwortels, andere uit bladeren, zaden, stengels of vruchtdelen.

 

Er is een verschil tussen kruiden en specerijen, hoewel ze beide gebruikt worden om spijzen op smaak te brengen. Specerijen komen meestal uit landen met een tropisch of subtropisch klimaat en zijn meestal niet afkomstig van kleine groene planten, zoals kruiden. Keukenkruiden en specerijen zijn hieronder in de tabel bij elkaar geplaatst.

 

Specirijen

 

Specerijen zijn planten en/of plantendelen die aromatisch smaken, ruiken of een scherpe smaak hebben. Ze kunnen aan voedsel worden toegevoegd als smaak- en geurmiddel. Bij matig gebruik helpen ze de eetlust en de spijsvertering te stimuleren.

Hoewel de termen in de praktijk vaak door elkaar worden gebruikt, kunnen specerijen worden onderscheiden van kruiden. Doorgaans worden de bladeren en stengels van groene planten gezien als kruiden, terwijl specerijen een breder begrip bedoelen waaronder ook (vaak gedroogde) bloemknoppen, wortels, peulen en andere plantendelen vallen. De meeste specerijen zijn afkomstig uit tropische gebieden, terwijl kruiden veelal in een gematigd klimaat groeien.

 

Een andere verdeling beschouwt alle plantendelen afkomstig van planten uit een tropisch klimaat als specerijen, bijvoorbeeld: foelie, geelwortel, gemberwortel, kaneel, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat, peper, piment, saffraan en vanille, kassia.

Share it